Sofie bydlení/ prosinec 2015/leden 2016

31.12.2015

SOFIE BYDLENÍ / PROSINEC 2015/ LEDEN 2016 – napsala Lucie Martínková

Čistě a minimalisticky

Při zařizování zásadních prostor, jako je kuchyň, koupelna, hala, vstupní prostory a ložnice, vsadili majitelé domu na jednu dodavatelskou firmu. Jen díky tomu se jim podařilo vytvořit z celého domu jednotný a designově sladěný celek.

Pro všechny tyto prostory dodala kompletní nábytkové vybavení společnost Indeco. Nutno dodat, že vše se vyrábělo s maximální precizností na zakázku, tak aby to přesně sedlo do vymezeného místa a skvěle fungovalo. To, aby za dokonalou funkčností nepokulhával design, bylo ošetřeno dlouholetou spoluprací společnosti Indeco s řadou architektů a bytových designérů. Vždy je důležité, aby se veškeré plánování a budování neslo v duchu vzájemné souhry a pohody mezi majiteli a dodavatelskou firmou. I toto se naštěstí povedlo.

Pro velkou rodinu

Rodinný dům byl postaven v Praze jako novostavba, je tedy od základů celý nový. Interiéry jsou navržené tak, aby vyhovovaly nárokům a potřebám pětičlenné rodiny. Pán domu podniká, zázemí celé rodině poskytuje paní domu, která je v domácnosti. Bohužel jsme na návštěvu vyrazili v době, kdy dům sice voněl novotou, ale nebyl ještě správně domácky zabydlen. I tak je ale na první pohled jasné, jak se asi bude rodině v novém bydlet. Určitě vzdušně, pohodlně, prakticky a jistě i velmi příjemně, neboť interiér je tomu všemu maximálně uzpůsoben. O „teplo rodinného krbu“ se ovšem budou muset postarat jeho obyvatelé, tady už dodavatelská firma nepomůže.

Základ tvoří Thermopal

Již z fotografií je patrné, že vše spolu ladí stylově i barevně. Jako základní materiál použitý na nábytek byl zvolen Thermopal, který se nabízí v mnoha barvách a dekorech, v našem případě byl vybrán s povrchem ve vysokém lesku, působícím velmi luxusním dojmem. K výrobě knihovny si majitelé vybrali dekor Malaga. Vestavěné skříně v hale kombinují opět Malagu s Thermopalem ve vysokém lesku. Díky této efektní kombinaci je opticky elegantně „rozbitá“ jednolitá plocha, která by v jedné barvě byla příliš fádní. Skříně také krásně ladí s okolními materiály, jako je sklo, kov a dřevěné dekory dveří a schodů. Vestavěná šatní skříň v přízemí je zase v provedení bílá perlička se zrcadlem, což celek opět skvěle sjednocuje. Také na koupelně, která musí zvládnout každodenní velký provoz, si majitelé dali velmi záležet. Hlavně z praktického hlediska opět vybrali lesklé hladké a dobře omyvatelné plochy Thermopalu, tentokrát ovšem v šťavnaté kombinaci žluté a bílé barvy. Prostornou bílou umyvadlovou skříňku doplňuje velké dvojumyvadlo, nároky na úložné prostory uspokojují úzké vysoké skříňky ve žlutobílém provedení. Nejen na efekt slouží osvětlení vnitřních prosto těchto skříněk.       

Středobod domu

Místem, kde se budou odehrávat každodenní příjemné rituály a kde se bude rodina scházet asi nejčastěji, je kuchyň. V tomto případě byl pro ni vyčleněn poměrně velký prostor už z toho důvodu, že je spojená s jídelnou, kterou tvoří ostrůvek, na němž se dá vařit, stolovat či se věnovat jiné činnosti. Kuchyňská sestava je situovaná do písmene U s již zmiňovaným ostrůvkem, umístěným ve středu místnosti. Vybraný materiál na nábytek je opět Thermopal, tentokrát v kombinaci bílá vysoký lesk s lesklou medovou s dekorem dřeva. Aby celek působil vzdušně, bílá je použitá na korních skříňkách a na sestavě vysokých skříní s úložnými prostory a vestavěnými spotřebiči. Dřevěný dekor sestavu krásně „uzemňuje“ spodními skříňkami. Rovněž ostrůvek je vyveden „ve dřevě“ a po všech stranách ho lemuje deska z corianu. Corian, co do vlastností praktický, ale poněkud dražší materiál je využitý také na prostornou pracovní desku sestavy. Minimalistické pojetí kuchyně dokreslují i bezúchytkové skříňky, které se otvírají systémem push up, kdy stačí na plochu dvířek lehce zatlačit a ona se pak sama otevřou. 

Poptávka