Sofie bydlení únor 2016

16.02.2016

Oblasti, kterých se ergonomie týká

Jedná se o celkové uspořádání kuchyně, tedy o řazení jednotlivých zón, průchody mezi nábytkem, různé bezpečnostní prostory a důležité odkládací plochy. Dalším stěžejním bodem je použití vhodných modulů skříněk a jejich vybavení, výška a umístění horních skříněk, prostor mezi pracovní plochou a skříňkami a správná výška pracovních ploch. Velmi zásadní je výběr optimálních spotřebičů, jejich výbava a umístění. S ohledem na trend obytné kuchyně se jako důležitý parametr ukazuje i míra hluku. Vliv na zrakovou hygienu má osvětlení prostoru a pracovních ploch, výběr správných barev, materiálů a povrchů. Dále je potřeba vypořádat se s omezeními, která jsou daná prostředím – architektonické možnosti odtahu digestoře, vedení vody, výška uložení oken, počet osob v kuchyni, lokalizace jídelního koutu atd

Začneme od podlahy

S ohledem na údržbu volba často padá na keramickou dlažbu, která je ale při došlapu příliš tvrdá a tudíž pro kuchyň nevhodná. Čas v kuchyni totiž trávíme především na nohou a všechny otřesy, které špatně zvolená podlaha při došlapu vyvolává, se přenášejí do našich kolenou a páteře. Problém s tvrdou podlahou jde vykompenzovat vhodnou obuví.

Bezprostředně na podlahu navazuje sokl spodních skříněk, jehož zapuštění je určeno pro kompenzaci přesahu chodidel tak, aby se dalo při práci pohodlně stát u pracovní plochy, a to bez předklánění.  

Spodní skříňky

Je dobré vybavit je programem a plnovýsuvnými zásuvkami, které se velmi snadno otevírají a díky dokonalým mechanismům i zcela neslyšně a lehce zavírají. Celý jejich obsah tak máte na očích a nemusíte se zvlášť naklánět k tomu, abyste cokoli našli. Praktické jsou i nejrůznější programy s pořadači, třídiči, vestavnými přihrádkami nebo nádobami do zásuvek. K využití rohů se nabízí několik variant drátěných programů, od jednoduchých otočných karuselů až po velkokapacitní výsuvná plata či koše.

Pracovní plochy

Jednou z nejdůležitějších součástí kuchyně je pracovní plocha, a proto má hodně parametrů. Výška uložení pracovní plochy se bude odvíjet od výšky osoby, která se v ní bude nejčastěji pohybovat. Přistoupíme-li k pracovní ploše, úhel, který svírá předloktí a paže, by měl být jednoznačně tupý. Zásadně bychom neměli být nuceni při práci lokty zvedat či oddalovat od těla. Abyste se ujistili v tom, jaká výška je pro vás optimální, můžete si to přijít vyzkoušet do jakéhokoli kuchyňského studia. Nejobvyklejší jsou výšky 86-87 a 91-92 cm.

Důležitou částí pracovní plochy je dřez. Jeho optimální hloubku vyzkoušíte tak, že si o jeho dno pohodlně opřete hřbety rukou s nataženými lokty, aniž byste se přitom hrbili. Pokud je dřez příliš nízko a vy se u něj ohýbáte, dostaví se bolesti zad, migréna a v horším případě skolióza. Druhým extrémem je umístění mycího centra vysoko. Při práci u takového dřezu dochází k přetěžování trapézových svalů, jehož následkem je bolest hlavy a šíje.

V současné době jsou moderní rozdílné výšky pracovních ploch, což je praktické u varného centra, protože lépe vidíte do hrnců a náčiní nemusíte držet rukou ve výšce, která způsobuje jejich nedostatečné prokrvování a bolesti.

Barvy a osvětlení

Intenzita světla v kuchyni je důležitá pro dobrou náladu, pro termoregulaci i zrakovou hygienu. Jestliže zrak nadměrně zatěžujete, opět se může dostavit migréna nebo slzení očí a častá únava. Je dobré vědět, že zrak může namáhat jak nedostatečné, tak přílišné světlo. Máte-li pracovní desku či obklad stěny za pracovní deskou v bílé barvě nebo hodně lesklý, světlo volte tlumenější, aby vás odraz od desky neoslňoval. Pozor na trend skleněného obkladu stěny se zabudovaným osvětlením. V tomto případě by mělo mít světlo odstínění, jinak bude jeho odraz od skla také oslňovat. Je-li v kuchyni okno, postarejte se o kvalitní stínění slunečního svitu.

Náladu v kuchyni bude ovlivňovat i výmalba. Některé barvy povzbuzují chuť k jídlu a nabádají k aktivitě, jiné tlumí či harmonizují.

Horní skříňky

Prostor mezi pracovní deskou a horními skříňkami nechte pro pohodlnou práci a manipulaci s nádobím volný přibližně 50 cm. Horní skříňky si pořiďte tak vysoké, abyste dosáhli i na nejvyšší poličky. Zapomeňte na to, že byste si k dosažení na horní police brali stoličku. Jednak to dělat určitě nebudete a jednak ze stoličky vytvoříte nebezpečnou překážku.


Spotřebiče

U trouby se doporučuje umístit ji do výšky očí, protože při každém nahlédnutí dovnitř se nebudete muset ohýbat nebo přidřepovat. U mikrovlnné trouby se uvádí výška uložení přibližně do výšky 150 cm, což by mělo být bezpečné při vyndávání horkého talíře. Odsavač by měl být vzdálen od varné desky 60 až 70 cm. Pro varnou desku není ideální místo v rohu, protože nemáte po obou stranách odkládací prostor na potraviny a na nádobí. Úplně ideální místo není ani pod oknem, protože u plynové desky nebo sporáku se může klidně stát, že plamen zhasne průvan.

Poptávka